Bugetul pentru 2018 al Fondului de Mediu cuprinde o schemă de ajutor de stat pentru industria de reciclare din România, a anunțat, joi 22.02.2018, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Conform ministrului Mediului, la momentul actual, România are o rată de reciclare a deşeurilor de aproximativ 7%.

Pe 20 decembrie 2017, Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind Planul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD). Planul creează cadrul necesar pentru dezvoltarea şi implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivel naţional, eficient din punct de vedere ecologic şi economic.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, aprobarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor conduce la închiderea unei proceduri de infringement aflată în fază contencioasă, datorată luării deciziei de sesizare de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și la evitarea acordării de sancțiuni pecuniare României. De asemenea, PNGD contribuie la îndeplinirea uneia dintre condiționalitățile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene în domeniul deșeurilor, din cadrul POIM.
De asemenea, realizarea obiectivelor incluse în PNGD va contribui la o gestionare adecvată a deşeurilor, conducând, astfel, la conservarea pe termen lung a resurselor naturale și, în același timp, va crea oportunităţi pentru apariţia unor noi locuri de muncă în sectoare specifice (reciclare, valorificare, reutilizare deşeuri, cercetare şi inovare, investiţii verzi etc.).

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice, în data de 27.02.2018, Proiectul de OM privind modificarea și completarea  Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 661/2017.