Oamenii de știință atrag atenția că oprirea defrișărilor este la fel de urgentă ca eliminarea combustibililor fosili. Copacii și alte forme de vegetație absorb aproximativ o pătrime din emisiile de CO2 din atmosferă, atenuând impactul potențial al schimbărilor climatice. Conform cercetătorilor, mari porțiuni de păduri tropicale, care stochează cantități vaste de carbon, sunt încă defrișate în Amazon, centrul Africii și Indonezia. De asemenea, creșterea temperaturilor alimentează incendii de pădure la latitudini mai înalte. În această vară, zeci de incendii au mistuit pădurile din interiorul Cercului Arctic, iar oamenii de știință avertizează că zona Arctică și alte regiuni nordice vor fi tot mai afectate de incendii. Raportul IPCC privind schimbările climatice a menționat nevoia unor tehnologii încă netestate prin care carbonul este captat și îngropat sub pământ pentru a atinge ținta de 1.5C. Însă cercetătorii avertizează că metoda numită bioenergie cu captare și stocare de carbon (BECCS) este netestată și poate avea consecințe dezastruoase pentru mediu. Aceasta presupune captarea carbonului de către „culturi energetice” de copaci, care sunt apoi arși pentru a genera energie, apoi emisiile sunt capturate din aer și îngropate. Implementarea acestei tehnologii ar putea duce la defrișarea pădurilor pentru a face loc plantațiilor. Mesajul oamenilor de știință este unul extrem de simplu: ”viitorul climatic al planetei noastre este intrinsec legat de viitorul pădurilor sale.”

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului (MM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru privind procedura şi criteriile de înregistrare a operatorilor economici colectori autorizaţi care preiau prin achiziţie deşeuri de ambalaje de la populaţie de la locul de generare a acestora. Obiectul reglementării propuse prin acest Ordin de Ministru îl constituie stabilirea procedurii şi criteriilor de înregistrare, a operatorilor economici prevăzuți la art. 20 alin. (9) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul asociaţiei de dezvoltare intercomunitară sau, după caz, al unităţii administrativ – teritoriale/subdiviziunii administrativ – teritoriale a municipiilor unde desfăşoară activitatea.
Principalele criterii de înregistrare:
a) să dețină, în condițiile legii, autorizație de mediu pentru activitatea de colectare deșeuri de ambalaje, valabilă la data depunerii;
b) să își desfășoare activitatea în fiecare din unitățile care formează asociația de dezvoltare intercomunitară, în cazul în care se înregistrează la nivelul acesteia sau, pe teritoriul unităţii administrativ – teritoriale/subdiviziunii administrativ – teritoriale a municipiilor unde înaintează solicitarea de înregistrare.