Ordonanța de Urgență 74/2018 pentru modificarea și completarea legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, utilizează conceptul de Economie Circulară pentru introducerea unei noi taxe.

Argumentul principal invocat de Ministerul Mediului în ceea ce privește adoptarea OUG 74 a fost acela că, în condițiile actuale, România nu își poate îndeplini țintele asumate față de Uniunea Europeană, iar transferul și sporirea autorității asupra deșeurilor către Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare (ADI-uri) ar rezolva această problemă. De menționat faptul că în acest moment cele mai multe din ADI-uri nu funcționează iar în OUG nu se prevede nici o penalitate pentru lipsa de performanță a acestor asociații.

OUG 74/2018 elimină instrumentul “Taxa la groapă”, cu toate că în Preambulul Ordonanței este menționat ca fiind unul din instrumentele economice recomandate de Comisia Europeană ”pentru modernizarea gestionării deșeurilor în România”. În schimb Ordonanța introduce o taxă inexistentă în alte state membre UE: “Contribuția pentru Economie Circulară”.

O altă noutate a acestui act normativ este introducerea începând cu anul 2021 a sistemului de garanție pentru ambalajele primare reciclabile și introducerea sistemul de tarifare diferențiat “Plătești cât Arunci”. Se remarcă lipsa detaliilor pentru implementarea acestui sistem, ținând cont că aceasta impune o renegociere a tarifelor și modificarea tuturor contractelor de servicii publice de salubritate până la 1 ianuarie 2019.

Se introduce o obligativitate pentru toți operatorii economici, fără să se țină cont de industria în care activează și respectiv specificul acesteia, privind un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piaţă a produselor lor, începând cu data de 1 ianuarie 2020, incluzând şi ambalajele luate spre închiriere de cel puţin 5%, dar nu mai puţin decât procentajul mediu realizat în perioada 2018-2019, crescând acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

Tot începând cu data de 1 ianuarie 2019, obligaţiile privind „răspunderea extinsă a producătorului” (sau punerea pe piața națională a deșeurilor de ambalaje) se realizează:
”a)individual, prin gestionarea propriilor ambalaje introduse pe piaţă naţională;
b)prin intermediul unei organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OTR), autorizate de către comisia constituită potrivit Legii nr. 211/2011, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Comisia, pe tip de material şi pe tip de ambalaj, primar, secundar şi pentru transport.”

Așadar este eliminată posibilitatea valorificării deșeurilor de ambalaje preluate de la generatori sau deținători de deșeuri.