Pe 28 decembrie, Ministerul Mediului a aprobat noul Ordin pentru modificarea și completarea metodologiei de calcul a taxelor și contribuțiilor la Fondul pentru mediu – Ordinul nr. 1503/2017. Ca și ordinul precedent (Ordinul nr. 2413/2016), acesta înlocuiește întreaga Metodologie în domeniu. Modificările aduse sunt substanțiale, în special în cazul deșeurilor de ambalaje dar și pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori.
Ordinul prevede expres modalitatea de stabilire a greutății deșeurilor de ambalaje, anvelope, DEEE și de baterii și acumulatori, respectiv pe baza informațiilor cuprinse în anumite tipuri de documente: facturi și anexele la acestea, avize de însoțire a mărfii, documente de transport, documente vamale, fișe tehnice ale produselor, documente de căntărire actualizate anual sau ori de câte ori se modifică greutatea acestora, inclusiv alte documente relevante.
Un alt punct important este legat de suplimentarea și completarea condițiilor imperative pentru luarea în calcul a cantităților de deșeuri de ambalaje la îndeplinirea obiectivelor legale. Printre acestea și obligația operatorilor economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului de a respecta anumite cerințe specifice reglementate în Metodologie: cerințe care se referă practic la o diagramă pentru evaluarea operației de valorificare drept operație de reciclare și care se aplică operației la care a fost supus materialul de ambalare.
În domeniul obligațiilor cu privire la DEEE, se specifică posibilitatea operatorilor economici producători de a realiza obligațiile anuale de colectare în sistem mixt – respectiv în mod individual și/ sau prin transfer de responsabilitate. Cu privire la obligația de plată stabilită de la 1 ianuarie 2018 referitoare la contribuția aferentă neîndeplinirii țintelor de colectare a DEEE, în cazul producătorilor care au transferat responsabilitatea, aceasta este prevazută expres că se aplică pentru cantitățile de EEE care nu sunt gestionate prin intermediului unei organizații colective.
Au fost totodată aduse modificări și completări în ceea ce privește taxa de depozitare a deșeurilor – „taxa de depozitare la groapă”. Printre altele, se stabilește obligația unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiilor de dezvoltare intercomunitară (conform competențelor stabilite de Legea serviciului de salubrizare a localităților), de a include în tarif/taxa de salubrizare contravaloarea taxei de depozitare sau de a asigura fondurile necesare achitării acesteia, în vederea stimulării colectării selective și sortării deșeurilor municipale.
O altă modificare importantă este legată de prevederea posibilității reprezentanților Administrației Fondului pentru Mediu cu atribuții de control, de a nu lua în considerare o tranzacție care nu are scop economic sau de a reîncadra forma unei tranzacții/ activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției / activității.
Este totodată reglementată semnificația termenului de documente financiar-contabile și documente justificative. Acestea sunt prevăzute ca fiind cel puțin, următoarele: factura, avizul de însoțire, formularul de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase prevăzut în Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului 1.061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, anexa nr. VII la Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și cele prevăzute în Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile.
Leave A Comment