Saptamana aceasta a avut loc in Mamaia Conferinta OPP Remat. Ca de obicei la conferintele organizate de OPP Remat s-au prezentat informatii importante in legatura cu managementul deseurilor. Specialisti de top isi prezinta punctele de vedere intr-un mod interactiv. Reprezentati ai insitutiilor statului ne prezinta eventualele modificari ale cadrului legal si se discuta despre modalitatea practica de implementare.

O parte importanta in aceasta conferinta a fost discutia despre operatiunile de valorificare ale deseurilor:

R1
deseurile valorificare energetic in fabricile de ciment piroliza deseurilor cand fracţia de ieşire este utilizată drept combustibil fabricarea brichetelor/ peletilor din deseuri din lemn.

R3
granularea deseurilor din platic. A nu se confunda granularea deşeurilor din plastic cu măcinarea/tocarea deşeurilor, peraţiune care se încadrează la R12 până la apariţia Regulamentului CE privind încetarea statutului de deşeu de plastic sau a unor prevederi legislative naţionale; obtinerea produselor din plastic, hartie/carton, lemn, repararea paletilor din lemn
piroliza deseurilor cand fracţia de ieşire este utilizată pentru producerea de materiale plastice, lubrifianţi, cauciuc etc.

R4
turnatoriile si topitoriile
operatorii economici certificati conform Regulamentului 333/2011

R5
obtinerea produselor din sticla – include produsele care se folosesc aparent (de ex. caramizile folosite la pavaj)
operatorii economici certificati conform Regulamentului 1179/2012

Alte operatiuni de valorificare includ:

folosirea sticlei ca înlocuitor de balast în stratul de bază pentru fundaţia platformelor betonate – conform ghidurilor europene, plasarea permanentă a materialului în/pe situri, fără intenţia de returnare ulterioară a materialului în circuitul economic, este considerată rambleiere (backfilling).